kopplaatje
AUMDe verdieping van de yogabeleving.


In een houding gaan doe je niet, maar beleef je. Als je in de houding bent, ben je de houding. En er is aandacht. Dan valt je geest stil. Bewust van dit moment en ook daarin is de adem vervat. Je bent in een asana, die prettig en aangenaam is. Zonder inspanning. Alles moet met gemak gaan. En jij bent de toeschouwer. “Yoga is een staat waarin men rust in de verrukking en de vreugde van zijn eigen wezenlijke werkelijkheid en waar men zich niet meer vereenzelvigt met het lichaam en de geest.” Dat zijn de woorden van Narayan, spiritueel yogaleraar te Aalst(België). Maar laat je niet ontmoedigen. Het is een weg die begint met de eerste stap. En dat zijn de Yogahoudingen(asana’s).
Yoga is een oude wetenschap.
Vedas >Sanskriet literatuur > Daarin staan Vedische wijsheden opgetekend.
Rishis > zieners > Ze gaven aan de wereld de wetenschap van yoga door in 3 delen.

  1. Je bent in wezen volmaakt.
  2. Je gelooft dat jij een vergankelijk lichaam bent en een rusteloze geest. (Maayaa)
    Maayaa is een illusie die de dingen vertekent. De mens vereenzelvigt zich met zijn eigen lichaam en geest.
  3. Yoga kan je doen inzien dat je in wezen volmaakt bent. Het woord yoga betekent vereniging. Yoga laat je verenigen met jezelf. Je innerlijke werkelijkheid. Dat is het doel van yoga, een worden met jezelf.

De wetenschap van Yoga houdt zich niet bezig met “iets”, maar houdt zich bezig met wat je in wezen bent.
Het gaat erom een antwoord te vinden op de vraag “wie ben ik”. Yoga is een staat waarin men rust in zichzelf en zich niet meer vereenzelvigt met het lichaam en de geest.

Namasté

terug

home

            Gastenboek                   Website het laatst bijgewerkt: 11.10.2020