kopplaatje

Yoga oefeningen voor Fibromyalgie


Fibromyalgie is een aandoening die vooral vrouwen treft. Fibromyalgie kenmerkt zich door chronische pijn in spieren en bindweefsel. Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, spierstijfheid, verstoord slaappatroon, problemen in het maagdarmstelsel, spanning en depressie.
Deze aandoening wordt ook wel weke-delen reuma genoemd.
Fibromyalgie is helaas niet te genezen. Er zijn wel verschillende mogelijkheden die verlichting kunnen brengen zoals fysiotherapie en t’ai chi.


Yoga kan helpen met milde oefeningen, die fysiek niet belastend zijn. Je lichaam zal in dit proces geleidelijk wat soepeler en sterker worden. Ook de pijnklachten kunnen iets afnemen. Daarnaast leer je goed waarnemen wat een oefening met je doet. Aandacht in een oefening is heel belangrijk in Yoga. Zo leer je ervaren waar je grenzen liggen.


Tenny van den Berg ontwikkelde speciale oefeningen voor fibromyalgie. Bij haar heb ik lessen gevolgd om ze in mijn yogales toe te passen. De oefeningen zijn gericht op stretching en ontspanning. Daarna versterking van verschillende delen van het lichaam, losmaakoefeningen en ademhalingsoefeningen.

      Free Counter
      Gastenboek                   Website het laatst bijgewerkt: 26.09.2019